Bericht

Congestie Emmen: Waterstof 2x zo duur als netverzwaring ! (of toch niet ?)

Congestie Emmen: Waterstof 2x zo duur als netverzwaring ! (of toch niet ?)
profile picture
Ton Bontekoe

Hetzelfde project twee verschillende perspectieven (en er zijn er meer).

Wat is de rol van waterstof in de energiemix & hoe maken we de juiste integrale afweging voor de energiemix en energieinfrastructuur ? 

 

Waterstof twee keer zo duur als netverzwaring bij oplossen congestie Emmen (artikel Energeia ) Netverzwaring is een veel goedkopere oplossing voor congestie in de regio rond Emmen dan het bouwen van een elektrolyser die waterstof produceert op momenten dat het net de elektriciteit niet kan verwerken. Dat concludeert ingenieursbureau DNV-GL in een haalbaarheidsonderzoek in opdracht van Enexis, Gasunie en de NAM. Voordeel van een elektrolyser is dan weer dat die sneller gebouwd kan worden.

Waterstof lost congestie Emmen sneller op (artikel in UtilitiesLokale productie van groene waterstof bij wind- en zonneparken biedt kansen voor netbeheerders om congestieproblematiek in de regio Emmen snel op te lossen. Dat wijst onderzoek van DNV GL uit. Hoewel uitbreiding van het elektriciteitsnet goedkoper is, kan dit wel eens vijf tot tien jaar duren. 

3 reacties

Jan-jaap Aué

Hoe hetzelfde dan toch anders verteld kan worden. De kop bij het rapport van DNV-GL is : Aansluiting wind- en zonneparken in de regio Emmen kan versneld worden door inzet groene waterstof.
Het is maar net wat je wilt laten zien .......

Lees meer
15-jul-2020 15:11

Roald Arkesteijn

en wat zou jij willen laten zien Jan-Jaap?
15-jul-2020 16:25

bericht verwijderd

Ton Bontekoe

Terechte opmerking Jan-jaap, het is maar net welk aspect belicht wordt.
Het GZI terrein in Emmen is een voormalig gaswinnings(zuiverings) locatie waarbij de ambitie is om dit bestaande industrie terrein te gaan hergebruiken en ontwikkelen als duurzame energiehub. Er zijn verschillende perspectie Lees meer
15-jul-2020 20:37
Wil je reageren? Meld je dan aan.